Best WordPress Hosting
 

Letaszította a trónról a BYD a Teslát az elmúlt negyedévben

via e-cars.hu => eredeti post link

December elején írtam arról, hogy a kínai BYD jó úton halad afelé, hogy a tisztán elektromos autók tekintetében átvegye az első helyet a Teslától, ami eddig egyetlen elektromos autógyártónak sem sikerült. Most azonban fordult a kocka. A BYD az év utolsó negyedévében letaszította a Teslát az elektromos járművek vezető pozíciójáról.

Persze a folyamatosan emelkedő számok láttán szinte biztosra vehető volt a helycsere, hiszen a BYD is hatalmas erőforrásokat vet be a gyártás fokozására. Kínában a NEV-kategóriás autók halmazába tartozik a BEV (tisztán elektromos), PHEV (plug-in hibrid) és FCEV (hidrogén-alapú üzemanyagcella) és ha ezt vesszük alapul, a BYD elsősége már nem mai történet, ám a Tesla kizárólag tisztán elektromos autókat gyárt, így aki velük akar versenyre kelni, kizárólag ebben a kategóriában kell nagyot villantania.

A BYD ilyen jellegű értékesítése 2023 negyedik negyedéve vonatkozásában 526 409 darab volt, míg a Tesla ugyanezen időszakban 484 507 darabot adott el. Éves darabszám tekintetében 3 millió (BYD) és 1,8 (Tesla) darab autóról beszélhetünk, így a hárommilliós szám NEV-kategóriás autókból jött össze a kínai márkának 2023-ban. Az alábbi grafikonon a két márka tisztán elektromos autóinak darabszámai láthatók, negyedéves bontásban