Best WordPress Hosting
 

Rekord alacsony a lítium-ion akkuk ára, de az elektromos autók továbbra is drágák

via e-cars.hu => eredeti post link

Az elektromos autók legdrágább komponense az akkumulátor. Egy ilyen akkupakkban jellemzően lítium-alapú akkucellák vannak, amik persze kémiától függően aztán további alapanyagokat is tartalmaznak, de az alapja a lítium.

Sokan úgy vélik, hogy ha a lítium ára jelentősen esik, akkor jöhet el az olcsó elektromos autók kora. Nos, ez részben igaz, de sajnos a keletkező haszon ma még nem érvényesülhet az árakban.

A Bloomberg NEF (New Energy Foundation) tanulmánya szerint 2013-ban átlagosan 780 dollárba került egyetlen kWh kapacitás előállítása, míg 2022-ben ugyanezt legyártani már csak 139 dollárba került, ami igen jelentős áresés. Bár az idei évre némileg megdrágult az átlagos gyártási költség (150 – 161 dollár/kWh), már ez is visszamenőben van a tavalyi szintre. Sőt, egyes elemzések szerint az árak még ennél is lejjebb csökkennek hamarosan. Erről a Goldman Sachs egy új elemzésében olvashatunk és az árcsökkenés egyik hajtómotorja az olcsóbbá váló akkumulátorok lesznek. Kimutatásuk szerint 2025-re akár 40 százalékkal is olcsóbbak lehetnek majd az akkumulátorok, mint amennyibe 2022-ben kerültek ezek a komponensek.