Best WordPress Hosting
 

Mikor jön a 25 ezer eurós Tesla?

via e-cars.hu => eredeti post link

Az alacsonyabb árfekvésű, 25 ezer euróra taksált e-kompakt gyártásba vételét is tervezik a Berlin melletti Gigafactoryban – árulta el Elon Musk a grünheidi Tesla gyártómű november eleji állománygyűlésén. A világsajtó rögtön rácsapott a techmogul bejelentésére, de a felcsigázott kedélyeket rögvest lehűtötte a cég: elzárkózott minden további részlet közlésétől.

Így aztán a márka lépéseit árgus szemekkel figyelő média ismét csak találgat. Egyes sajtóforrások tudni vélik, hogy a Model 2 néven emlegetett villanyos egy BMW vonalú ferde hátú, mások merészebb, futurista dizájnt képzelnek – összekötve azt a már többször beharangozott kormány- és pedálnélküli Robotaxi programjával. A jól értesültek még hozzáteszik, hogy a kisebb, belépő modell a meglévő típussorozathoz hasonlóan, minimalista stílusban „gombtalanított” műszerfalú lesz, a szigorú költséghatárok miatt csak egy motorral, de Tesla filozófia szerint legkevesebb 400 kilométeres hatótávval és persze az Autopilot rendszerével, sebes gyorsulással.

Vajon így lesz-e, s mikor? Musk az elmúlt években többször is dédelgetett programjai közé sorolta a megfizethető árú, újgenerációs villanyosokat, s bár maga a konstrukció továbbra is hadititok, annyi bizonyos: neki is kell egy „népautó” az alacsonyabb fizetőképességű fogyasztóközönség globális megnyeréséhez. Ennek azonban alapvető feltétele, hogy a gyártás költségeit a jelenlegiek felére vágják vissza – hangoztatták Musk alvezérei az év eleji befektető nap (investor day) nevű San Franciscó-i rendezvényükön. Az ehhez szükséges innovációk sorában többi között felemlegették a fenékváz közel egy darabból álló előállításának préstechnikáját, a hagyományos, Henry Ford féle futószalag helyett egy újszerű összeszerelési technológiát. Mindezek révén felgyorsulhat a termelés (nagyobb lehet a termelékenység), csökkenhetnek a gyártási költségek. Musk arra is többször utalt, hogy szintén elengedhetetlen a nagyobb energiasűrűségű és könnyebb akkucellák termelésnek felfuttatása. A lítium égbeszökő árai mostanában ugyan lejjebb ereszkedtek, de ennek az akku-alapanyagnak a költségei arra kényszerítik a Teslát, hogy saját maga gondoskodjon a beszerzésekről a 4680 jelű battériák gyártáshoz. A nagyarányú autógyártás bővítéshez azonban a külső forrásokat sem tudják nélkülözni. Akkuszállítóik sorában a Panasonic, az LG Energy Solution, valamint a kínai CATL, illetve a BYD cégeket nevesítik.