Best WordPress Hosting
 

Megéri az ötven évet a Lada Niva

via autonavigator.hu => eredeti post link

Az információ egyenesen Maxim Sokolovtól, az AvtoVAZ jelenlegi vezetőjétől származik, aki megerősítette, hogy 2027-ig biztosan tovább gyártják az 1977 óta készülő terep-Ladát.

Úgy hallani, hogy a jelenleg Niva Legend néven forgalmazott modell egy kisebb korszerűsítésen is áteshet: ha igaz, két új benzinmotort kaphat a jelenlegi 1,7 literes, 87 lóerős négyhengeres helyére: a más Ladákból már ismerős 1,6 literes 106 lóerős változatát, illetve egy 1,8 literes, 122 lóerős négyhengerest, amely szintén gyártásban van az újabb modellek számára. A tisztább motorokkal így tovább nyújthatják az ős-Niva élettartamát.

A Nivát már több alkalommal megpróbálták leváltani, mindeddig sikertelenül. A 90-es években az AvtoVAZ-nál kifejlesztett utódot az ezredforduló környékén a Chevrolet vette meg, majd visszakerült a Ladához. Így máig párhuzamosan készül az elődjével, most épp Niva Travel néven kínálják. Később a Renault is kifejlesztett egy Niva utódnak szánt prototípust saját, CMF-B jelzésű padlólemezére, de azzal, hogy a francia gyártó megszabadult minden AvtoVAZ részvényétől, ezeknek a fejlesztése sem folytatódhat.