Best WordPress Hosting
 

Megvan, hogy hol fogja gyártani a városi elektromos autóit a Stellantis

via e-cars.hu => eredeti post link

Szeptember közepén írták meg helyi lapok, hogy a Stellantis is meglátta a lehetőséget a spanyolországi autóiparban és hasonlóan a Volkswagenhez, ők is itt akarják gyártani kis méretű elektromos autóikat. A német gyártó a Pamplona melletti üzemet fogja előnyben részesíteni, hiszen itt készül majd az ID.2 X (a VW T-Cross SEAT megfelelője).

Hogy mi a spanyol vidék titka, az jó kérdés, ám a Volkswagen mellett a Stellantis Csoport figyelmét is felkeltette a régió és most újabb spanyol napilapokban jelentek meg cikkek a témában (Elmundo.es, europapress.es). Ezek a cikkek arról szólnak, hogy 2027, vagy 2028 lesz az STLA Small platformos autók spanyol gyártásának éve, méghozzá Vigo városa mellett és a márkacsoport zaragozai üzemben is bevezetésre kerül a Small platformos autók gyártása.

Előbbi üzemben már most is készülnek elektromos modellek (pld.: Peugeot e-2008), de Zaragózában sem ismeretlen az elektromos meghajtás, hiszen ott készül az Opel Corsa Electric, a Peugeot e-208 és hamarosan a Lancia Ypsilon is. Ezek a modellek jelenleg az e-CMP platformra épülnek fel, így az átállás ezekben a gyárakban az STLA Small formátumra, viszonylag egyszerűen lezongorázható. Ám így is közel 1 milliárd euróba fog fájni a két üzem felkészítése az elektromos indulásra.