Best WordPress Hosting
 

Kétszer annyit töltenek az ingyenes töltőn az elektromos autósok

via e-cars.hu => eredeti post link

Az újkori (2010-es évektől) elektromos autózás hajnalán szinte minden köztéri töltő ingyenes volt. Ez azért is lehetett így, mert az elektromos autók száma még valóban elenyésző volt és volt anyagi lehetőség is ennek az alacsony számú autónak a kiszolgálására. Magam is emlékszem olyan nevezetes ingyenes DC villámtöltők használatára, mint a siófoki, vagy éppen a veszprémi. Persze ezek az idők mára már elmúltak, gyakorlatilag nulla az ingyenes köztéri töltők száma Magyarországon.

Ezzel szemben az Egyesült Államokban még vannak jócskán ingyenes DC villámtöltők, melyekre szépen rá is ülnek az „ingyen tőtikézők”, akárcsak az számtalanszor megtörtént itthon is. Erről most készített is egy tanulmányt az Egyesült Államok egyik minisztériuma (Department of Energy’s Vehicle Technologies Office). A végkövetkeztetést a 2020 júniusa és 2023 júniusa közötti töltési munkameneteket vizsgálva vonta le a tanulmány, ami közel 2,3 millió töltésindítást jelent. Ezen töltések egyike sem a Tesla Supercharger hálózatán történt. Amit pedig látni lehet ezek alapján: az ingyenes töltőkön közel kétszer annyi időt lógnak az elektromos autók, mint a fizetős töltőkön.

Mint a tanulmányból kiderült, az átlagos sofőr 78 percet lóg a töltőn munkamenetenként, és 40,7 kilowattóra energiát nyer az ingyenes egyenáramú villámtöltőkkel. Amikor azonban a fizetős egyenáramú villámtöltőket használják az elektromos autósok, akkor átlagosan mindössze 42 percet töltenek, ezalatt 22 kWh energiát vételeznek. A tanulmány az alábbi számokból építkezett: