Best WordPress Hosting
 

Európa-szerte terjed a Tesla svéd sztrájkja

via e-cars.hu => eredeti post link

Ha gyár akkor szakszervezet, ugyanis igényei mindig lesznek az ott dolgozóknak. Hogy azok mennyire jogosak, az már más kérdés. Viszont ha egy márka globálisan működtet több gyárat is, akkor könnyen tovább terjedhet egy esetlegesen kirobbanó sztrájk.

Az autógyárak esetében ez fokozottan igaz, itt valamiért igen erős a szakszervezeti tevékenység és ez sokszor ellentétekhez vezethet. Ez történt most a Tesla esetében is, Svédországban. Érdemes tudni, hogy a Tesla működése során ez az első eset, hogy a dolgozók sztrájkolnak az amerikai vállalatnál, de vélhetően nem is az utolsó. Egyes sajtómédiumok szerint a már november óta zajló munkamegtagadások egyre több országba gyűrűzhetnek tovább.

November végén az ottani IF Metall szakszervezet (amely az ország legnagyobb munkavállalói képviselete) egy 5 hetes munkabeszüntetést kezdeményezett Svédországban. A sztrájk célja, hogy a Tesla kollektív szerződéseket kössön alkalmazottaival. Eddig ugyanis ilyen nem volt az ottani svéd Tesla alkalmazottaknak, ami kellemetlen, hiszen a svédek a munkaerőpiaci modell sarokkövének tekintik a kollektív szerződéseket, amelyek a fizetést, a nyugdíjat, a munkaidőt és a szabadságokat is magukban foglalják.